Du blir vad du tänker

Du blir vad du tänker

12 november, 2015 0 av Karin

Du sitter där vi köksbordet och äter din frukost och tankarna banar iväg. Du kanske har barn som måste till skolan, kanske en hund som behöver rastas, du kanske har ett projekt på jobbet som aldrig blir riktigt färdigt, en hobby som du känner att du hade velat lägga mer tid på.  Ja, tankarna blir många, men är du egentligen medveten om vad du tänker?

När du sitter där på morgonen  då kanske du till och med får en massa ideer om vad du vill göra i ditt liv än det vanliga vardags sysslorna? Du kanske vill göra annat än och sitta vid tvn varje kväll och nöta serier eller se på det populäraste programmet som alla har tipsat om.  Låt säga att du har ett 5 tal ideer den morgonen men kommer du ihåg alla? Varför inte ha ett liten anteckningsbok nära till hands för o skriva en lista på det ideer du kommer på den morgonen eller varför inte ha den med dig dagligen? Ideerna kommer när man minst anar det.

Nedan ger jag er 4 tips på hur just du kan bli medveten dina tankar:

  • Vad får du för känsla när du tänker på något speciellt?
    Om du inte redan visste det så hur tankar och känslor ihop. När du är glad, vad tänkte du på då? När du blev ledsen, vad tänkte du på då? Alla tankar triggar nästan alltid igång en typ av känsla i kroppen: lycka gör oss lätta, ältande gör oss trötta och negativa tankar kan skapa en loop vilket gör oss på dåligt humör som i sin tur förvärrar vårt tänkande. Så lär känna din kropp och var uppmärksam på om du känner dig spänd, stel eller uppe i varv. Då kan du observera vad du tänker på och vända riktning.
  • Bli medveten om sambandet mellan tankar och känslor.
    Denna insikt hjälper dig att leva ett mer medvetet liv med förmågan att välja hur du vill reagera på händelser och andra människor. Du kan känna en sak men du kan välja att tänka något annat – och därmed börja få en annan känsla för situationen. Bli medveten om sambandet mellan tanke och känsla för att kunna uppmärksamma din tanke.
  • Att meditera är ett sätt att just titta på dina tankar och förstå vad som försiggår i ditt huvud. Metatänkande innebär att, istället för att tänka på något som du t ex ser eller hör, så tänker du på tanken. Vi tar ett konkret vardagsexempel: du sitter på ett möte och tänker ”vad min kollega är omständig när han pratar”. Istället för att gå in i den tanken och börja bli irriterad, uppmärksammar du just din tanke och frågar dig själv varför du tänker så och om det gör någon nytta. I meditation kan du göra samma sak, men under lugna förhållanden. Att skapa nya mentala vanor tar tid och kräver tålamod och övning men du kommer märka att det finns bättre saker att lägga energi på än tankar som tar energi från dig själv och din interaktion med andra människor.
  • Ta ett djupt andetag och fokusera på ett ting
    Genom att ta ett långt, djupt andetag som verkligen fyller dina lungor skapar du ett lugn – en närvaro i situationen utan att vara förblindad av dina tankar. Fäst sedan blicken på en sak i din närhet och var uppmärksam på var din tanke är. Tänker du på något helt annat? Vad då?

Give love to get the change you want to see in the world <3

enfilosofiskresakrönikabild